TÜRİB Genel Müdürü Kırali: ‘Ülkemizde depolarımız dolu, hasat iyi durumda’
TÜRİB Genel Müdürü Kırali: “Ülkemizde depolarımız dolu, hasat iyi durumda”
ANKARA Türkiye Eserler Borsası Genel Müdürü Ali Kırali, “Rusya-Ukrayna Savaşı ile birlikte TMO piyasaya hakim oldu. Ülkemiz bolluk, ürün bolluğu ve depo doluluğu açısından çok rahat bir noktada. Bu nedenle tahıl koridorundaki krizin iç piyasa üzerindeki etkisi çok az.” değerlendirmesini yaptı.
TÜRİB Genel Müdürü Kırali, Tarım Gazetecileri ve Gazetecileri Derneği’nin TOBB Toplum Tesislerinde düzenlediği toplantıda basın mensuplarıyla bir araya geldi. Burada TÜRİB’in çalışmaları hakkında bilgi veren Kırali, başta buğday, arpa ve mısır olmak üzere 17 iş üzerinde işlem yaptıklarını ve bu üç işin TÜRİB’deki işlemlerin yüzde 90’ını oluşturduğunu söyledi. Elektronik hisse senedi yatırımcı sayısının 200 bine ulaşmasında lisanslı depoların kapasitesinin 4 yılda ikiye katlanmasının etkili olduğunu vurgulayan Kırali, “TÜRİB teorik olarak ülkedeki tahıl ticaretinin dörtte birinin döndüğü bir borsa” dedi. TÜRİB’in borsadaki işlem hacminden Kırali, “Yıl sonunda çok daha büyük bir hedefimiz var. Bu yıl 95 milyar TL işlem hacmi hedefliyoruz. Hisse senedimizde 133 milyar TL işlem hacmi gerçekleşti. 4 yılda 33 milyon ton ürün el değiştirdi, 835 bin işlem gerçekleşti” dedi.
TÜRİB İslami eserler piyasası oluşturacak
“TÜRİB Teverruk Pazarı” adıyla İslami eserler pazarı açacaklarının bilgisini veren Kırali, şöyle devam etti: “Bu ne işe yarayacak? İştirak bankalarımızın ortasında bulunan para piyasasının standartlarına göre yapılması gerekiyor. Şu anda Londra Metal Borsası ve Malezya Palmiye Borsası’nda işlem görüyor, “Bence bu finansal güvenlik açısından çok önemli bir konu. Her iki tarafta da Türk bankaları ile yapılan fon borsalarında işlemler Londra ve Malezya piyasalarında gerçekleştirilmektedir. Lisanslı depolarda eşyanın varlığının ispatlandığı bir altyapı ülkemizde şu ana kadar mevcut değildi. Bu altyapı ile lisanslı depolar ve TÜRİB. İnşallah altyapı yatırımımızla bu pazarı açarak bu işlemleri Türkiye’ye çekmiş olacağız.”
“Ülkemiz bolluk, iş bolluğu, depoların doluluğu açısından çok rahat bir noktada”
TÜRİB Genel Müdürü Kırali, korona virüs ve Rusya-Ukrayna Savaşı ile üst üste iki ekstrem yıl yaşandığını vurgulayarak, “Rusya-Ukrayna Savaşı ile birlikte Toprak Mahsulleri Ofisi terazisini piyasaya sürdü. bolluk, iş bolluğu, depoların doluluğu açısından ülke çok rahat bir noktada”Tahıl koridorundaki krizin iç piyasaya etkisi çok az. Kısa vadede ülke olarak rahatız. Bu krizin uzamayacağını varsayıyorum. Rusya’da da bereketli bir hasat olduğu için ürünü oradan çıkarmaları gerekiyor. İnşallah kısa sürede bu gelir de son bulur.” dedi.
Tahıl koridorundaki sorunun uzamasının tahıl üretimi düşük olan ülkelerde krize yol açabileceğini öne süren Kırali, tahılın altın değerinde bir ürün olduğunu kaydederek, “Çok zahmetle, dalgalı kaideler üzerinde üretiliyor. İhtiyacımız var” dedi. bir üründe israfı en aza indirmek için. Tahıl veriminin dörtte birini depolayabilmek son 10 yılda çok değerli bir kapasite ama bunu daha da yukarılara taşımamız gerekiyor” dedi.